Israelsk F-16 jagerfly skutt ned

Israel mistet et jagerfly av typen F-16 under ett av flere operasjoner mot iranske mål i Syria lørdag formiddag. De to pilotene i jagerflyet skjøt seg imidlertid ut i fallskjerm og overlevde. Den ene var hardt skadet, men situasjonen er stabil, heter det i israelske medier. Den andre piloten kom fra det hele med lettere skader.

Det nedskutte israelske jagerflyet befant seg i luftrommet i grenseområdet mellom Israel og Syria da det ble truffet, trolig etter å ha valgt en uheldig og noe for lav rute hjemover. Det var en iransk drone sendt fra Syria som utløste den israelske aksjonen mot iranske mål i Syria.

Irans farlige spill mot Israel

Irans militære apparat i Syria får stadig mer brodd mot Israel, og natt til lørdag, samt lørdags formiddag – gjennomførte Israel en rekke operasjoner mot iranske mål i Syria. En iransk etterretningsenhet knyttet til et kompakt operasjonssenter for droner brukt mot Israel ved Golan – var ett av de vitale målene som ble slått helt ut av israelske jagerfly.

Iran er med andre ord i ferd med å miste en god del av kostbar militær infrastruktur i Syria, som synes å være øremerket fremtidige operasjoner mot Israel. En god del av dette utstyret er av nyere russisk fabrikat. Dette gjelder ikke minst avansert antiluftskyts som nå brukes mot israelske jagerfly. Det israelske jagerflyet falt ned på en slette ved Kibbutz Harduf i Jezreel-dalen. Iran driver nå et farlig spill mot Israel, med russisk støtte fra syrisk territorium.

Iran taper terreng

Irans problem i sørlige Syria er at det er vanskelig å skjerme og gjemme utstyr. Israel er en farlig motstander for alle som sniker seg innpå, ikke minst i åpent landskap. Nå faller ikke dette ut i Irans favør lenger. Samtidig spekulerer israelske analytikere på om Iran er i ferd med å iverksette en ny linje og en ny offensiv mot Israel, fra Syria. Skal det lykkes er Iran helt avhengig av å få ro på seg til å bygge opp militære anlegg i den sørlige Syria, men Israel har allerede punktert såvidt mange systemer at en videre iransk oppbygging og opptrapping  teoretisk.

Roy Vega

10. ferbuar 2018