Holocaust-formidling rammes av Facebook-sensur

Gjentatte ganger de site ukene har Facebook slettet innlegg med bilder som viser og illustrerer Holocaust. Faksimilet over er hentet fra slik sensur. Selv der døde kropper og ofre i Holocaust-leire sees på lang avstand blir de nå slettet. Med dette parkeres en viktig formidlingsmulighet.

Tilsvarende har Facebook begynt å slette bilder og filminnslag som viser terrorangrep i Israel. En video som viser en terrorist som angriper en sivil israeler ved en busstopp ble også slettet fra Facebook.

Selv om opptaket er gjort på lang avstand sensurer Facebook nå slike innslag, som viser iskalde realiteter knyttet til arabisk terrorisme. (Du kan se videoen ved å trykke HER)

Opptaket er tatt på langt hold og viser en arabisk terrorist som krysser en bilvei, tilsynelatende for å gå inn på en busstopp i Judea, der en intetanende sivilperson – rabbineren Itamar Ben-Gal (far til fire) – så blir stukket i nakken med kniv. Etter at å ha jaget knivstikkeren tilbake over veien dør offeret senere av skadene. Det korte video-innslaget, som bl.a. er gjengitt i Jerusalem Post viser grusomhetene som knyttes til terrorismen, ikke bare i Israel, men i flere land. Nå blir slike innslag sensurert på Facebook, og med dette reduseres klart muligheten til å formidle realiteter knyttet til terrorismen.

Den nye sensuren kan være knyttet til en organisert klage-kampanje nettopp for å ramme Israel og jødene. Sosiale medier representerer nå den suverent beste formidlingskanalen for nyheter, aktualiteter og historie om og fra Israel. Samtlige større medier i Norge har nå økonomiske problemer, nettopp på grunn av konkurransen fra Facebook.

Selv om vi leser artikler som dette på ulike nettsteder, er det vi leser oftest plukket opp som en lenke – på Facebook. Dersom sensuren nå griper om seg vil dette klart få konsekvenser når det gjelder formidling av aktualiteter og tematikk forøvrig, knyttet til Holocaust og terror mot jøder spesielt og generelt.

Roy Vega

10. februar 2018