Turist-flommen gir Israel hodebry

Alt tyder på at året 2018 blir et stort rekordår for turisme til Israel. Men helt spesielle utfordringer er knyttet til en høyst spesiell severdighet: Turistene vil se inn i Gaza!

Under normale forhold vil omkring 300 turistbusser komme til Netiv Ha’asara, et større gårdsanlegg – en moshav – som ligger nært inn til Gaza-stripen. Nå er det bygd nok et obervasjonstårn for de tilreisende, men turistnæringen tviler på om dette blir tilstrekkelig med den turist-boomen Israel nå står overfor.

Libanon-grensen og Golan

Trenden er klar nok: Turister på besøk i Israel vil til grenseområdene mot Libanon i nord, der mange tidligere FN-soldater også henger med på turene. Andre vil til Golan-høydene, som forlengst har blitt til en kjent attraksjon med utsikt helt inn mot hovedstaden Damaskus i Syria. Men i Gaza er avstanden til iltre islamister så kort at det samtidig må bygges helt spesielle sikkerhetsordninger for at dette skal fungere. De nye utkikkspunktene som nå snart er ferdige er i og for sge sikre nok, men antallet tilreisende kan bli større enn det man faktisk har plass til i disse tårnene.

Nyskjerrige på Gaza

Hamas-islamistene har på merkelig vis gjort tilreisende turister nyskjerrige på hvordan Gaza ser ut. Ikke det at turistene vil inn i selve Gaza, men de vil gjerne komme til et sted der de kan se inn mot denne urolige enklaven. Akkurat slike ønsker er ikke lett å etterkomme, men nå er Israels turistnæring som service-orientert at de vil forsøke å finne løsninger på dette også. Sikkerhetseksperter er bekymret for at vinninga går opp i spinninga, all den tid det må investeres i sikkerhetsordninger slik at det blir mulig å se Gaza uten å bli målskive for Hamas-islamistene.

Roy Vega

20. januar 2018