IS-islamister til krig mot Hamas?

Et ISIS-medlem skal nå være henrettet for å ha smuglet våpen til Hamas. Siden ISIS selv står for henrettelsen, som er filmet, blir episoden ikke mindre bemerkelsesverdig: Bøddelen er identifisert som tidligere Hamas-medlem. I sin konsekvens risikerer Hamas-islamistene å bli rammet av terroraksjoner i regi av ISIS.

Videoen, som er omtalt i Times of Israel, oppfordrer seerne til å angripe sikkerhets-hovedkvarteret og rettshuset til Hamas i Gaza, da disse er “tyranniets søyler”. Dette sender signaler inn til den shiamuslimske Hamas-militsen som blir betraktet som “vantro” av de sunni-dominerte ISIS-gruppene. Det ligger med andre ord også religiøse motsetninger til grunn for motsetningene, som stadig spiser seg inn mot Hamas i Gaza.

På slutten av videoen erklærer fortelleren at en mann som ble kalt Musa Abu Zamat, som en gang var i den islamske staters rekker, ble dømt til å “smugle våpen til Izz a-Din al-Qassam-offiserenes brigader “, som egentlig er Hamas militære fløy. Den “skyldige” ble deretter henrettet med et skudd i bakhodet.

Hamas i tofronts-krig

Hamas har også arrestert dusinvis av Salafi-terrorister, noe som er en kilde til spenning mellom de to gruppene. ISIS-terrorister, som også opererer i Egypt, håper å få innpass i Gaza. Det samme gjør det iranske lederskapet, som imidlertid har såvidt mange problemer på hjemmebane nå at ambisjonene rettet mot Israel er satt på vent. Israel har imidlertid påvist konkrete bånd mellom operasjonsledere i Hamas og shimuskimske ledere den iranske hovedstaden.

Den palestinske terrorgruppen Hamas som kontrollerer og herjer i Gaza har lenge blitt anklaget av regjeringen i nabolandet Egypt for å hjelpe ISIS-terrorister i det nordlige Sinai. I de siste månedene har Hamas økt sikkerheten langs Gazas sørlige grense mot Egypt, i et snodig forsøk på å hjelpe regimet i Egypt med å bekjempe ISIS-sympatisører. Igjen ser vi alliansene kan bli merkelige. Hamas aktivivitet rette mot ISIS i nordlige Sinai utgjør en viktig del av strategien for å styrke båndene mellom Hamas og det egyptiske lederskapet.

Hundrevis av egyptiske soldater, politifolk og sivile har til nå blitt drept i kampene mot islamske terrorister i Sinai. Mange koptiske kristne har blitt ofre for denne kampen. Al Arish- området har som en følge av terror og uro etterhvert blitt tømt for kristne.

Etter lenge å ha blitt sett som samarbeidspartnere, har nå ISIS i Sinai og Hamas kommet på kant med hverandre, og de to terrorgruppene smake sin egen medisin. Nå driver de to islamistiske gruppene terror mot hverandre. Dette kan lett bli til en tofronts-krig for Hamas, som for tiden sliter med å finansiere sitt terrormaskineri.

Roy Otto Dyrli,

5. januar 2018