VG’s verden: “Palestinsk jente pågrepet..”

I nyhetstrømmen på VGs nettuttgave tirsdag 19. desember er overskriften: “Palestinsk jente pågrepet etter å ha klappet til israelsk soldat”. Her skal det fremstilles som om Israel har overreagert. Enhver sikkerhetspost som blir angrepet i Europa på denne aggressive måten må også reagere. I dette tilfellet ble aktørene pågrepet i ettertid, noe som var en nokså mild reaksjonsform.

Hele scenen inngår i en internasjonal kampanje der den 17-årige, arabiske kvinnen Ahed Tamimi, skal fokuseres og ikoniseres gjennom en forhåndsregisert scenario, overfor et ventende, internasjonalt medie-nettverk. Umiddelbart etter at filmopptakene var gjort dukket Twitter-meldinger opp under hashtag “#FreeAhedTamimi”, for så å bli sikrulert på Facebook og på email til medie-nettverk. Følgeteksten var på engelsk og arabisk. Ahed Tamimi er imidlert tid bare en av flere kvinner som synes å ha blitt plassert ut i landskapet for nettopp å gjennomføre en direkte provokasjon.

VG og Norsk Telegrambyrå (NTB) en del av apparatet?

Nå viser VGs foto tre kvinner som angriper to soldater. Israels Venner (IVIN) har tidligere på sin Facebook-side lagt ut en video som viser en helt tilsvarende situasjon, men her må noe ha skjedd: Kvinnene VG viser er ikke de samme som de som vises på hovedbildet her. Men fremgangsmåten er nøyaktig den samme. Med andre ord, dette er neppe tilfeldige opplegg, men scener som rigges nettopp for å fremprovosere sitiasjoner der en ikke setter på kamera før israelske sikkerhetsposter griper inn mot det som skjer.

(FAKSIMILE)

Slik VGs bilde gjengis til høyre er det en tilsynelatende uskyldig jente (til venstre) som senere ble pågrepet. VG vet at dette er et propaganda-show, at flere er pågrepet og at pågripelsene har sammenheng med regiserte opplegg som skal brukes i propaganda internasjonalt. Umiddelbart etter at bildet ble tatt fredag startet kampanjen “Free Ahed Tamimi” i sosiale medier. Dette er også VG kjent.

Forberedt angrep og provokasjon mot vaktpost

Enhver som har sett videoen av de tre kvinnene som går til angrep (video er lagt ut på Facebook-siden til Israels venner i Norge) vil se at det er tre kvinner som nokså går målrettet til fysisk angrep på to væpnede israelske sikkerhetsvakten. De dytter, sparker, klorer og slår, og forsøker åpenbart å fremprovosere en fysisk mot-reaksjon fra soldatenes side som arabiske fotografer så kan bruke videre i sin propaganda. En av de uniformerte offisere er en erfaren offiser i IDF.

Dette er kjent, arabisk propaganda-taktikk som helt systematisk ble benyttet både under den første og andre “Intifadaen”: Sivilkledde fremprovoserer en sikkerhetssituasjon som israelske soldater/vaktstyrker må reagere på. Dette kan være steinkasting mot forbipasserende sivile israelere, steinkasting mot biler eller sikkerhetspersonell, blokkering av veier og nå – vestlig kledde arabiske kvinner som angriper israelske vaktposter fysisk.

I det sikkerhetspersonell og soldater så kommer til, settes kameraene på: Det er klart for nye sene i det palestinske teateret, der Norsk Telegrambyrå (NTB) og VGs nettutgave er lynraske til å snappe opp saken og så spisse det hele i en ladet overskrift og ingress, der brodden mot Israel er der umiddelbart. Dette følger et kampanje-lignende mønster fra VGs og NTBs side, der mediekanaler synes aktiverte på forhånd. “Ahed Tamimi”-saken er bare ett av flere eksempler. Men nå svarer det israelske forsvaret med egne opptak som viser hva som faktisk skjedde før propaganda-opptakene ble gjort. Dette gir et helt annet bilde, og organer som VG kommer stadig i skvis.

Flere kvinner skal være pågrepet etter tilsvarende arabisk show de siste dagene. Hvorfor VG velger ut det de hevder er en 17-årig jente er også merkelig.

Hvorfor nettopp Israel, av alle stater i Midtøsten, skal bli til gjenstand for denne helt spesielle formen for journalistikk er en gåte, der svarene nok ligger farlig nært innpå grensen til ren anti-semittisme. Hatet mot Israel lyser direkte og indirekte, som et mantra over og mellom linjene. Og så raskt som Norsk Telegrambyrå (NTB) og VG er ute med å snappe denne type “nyheter”, forstår vi at det dreier seg om noe som har prioritet. Noe som igjen betyr at det sitter ledere som vil ha en slik nyhetsform og prioritering.

20. desember 2017

Roy Vega