Gøteborg-synagoge angrepet med brannbomber

(Saken oppdateres fortløpende) 20 maskerte personer, en uensartet gruppe av innvadrere og svensker, angrep den jødiske synagogen i sentrum av Gøteborg med brannbomber kl. 22.04 lørdag kveld. Svensk politi har fått tilgang på filmopptak som viser hele angrepet. Det dreier seg om flere flasker med brennvæske, såkalte molotov-cocktail.

De tre som ble pågrepet av politiet søndag morgen blir fremstilt for fengsling og tiltalt etter mordbrann-paragrafen i det svenske lovverket. En av de tre fremstår som en ledende aktør under angrepet.

Dette skriver avisen Verdens Gang i en oppdatert artikkel på sin webside søndag:

Politiet opplyser i en uttalelse at en brennende gjenstand ble kastet inn på området, og det oppsto en brann på bakken utenfor bygningen som senere ble slukket.

Dette er hva svensk politi har uttalt til Gøteborg-Posten (GP), gjengitt i avisen Expressen søndag:

– Vi vet inte så mycket mer än att det är flera stycken molotovcocktails som har kastats mot synagogan. Det rör sig om flaskor och bensin.

I følge VG dreier det seg altså om en eneste “brennende gjenstand”, i en fremstilling og et formspråk som entydig bagatelliserer hendelsesforløp og dramaet i Gøteborg.

Reddet av kraftig regnskyll

Utallige brannbomber ble kastet mot synagogen. Men helt samtidig kom et svært kraftig regnskyll som kan ha reddet mange jødiske liv: Inne i synagogen pågikk et ungdomsarrangement, og de som var med på dette søkte tilflukt i kjelleren på synagogen. Dette kunne vært en brannfelle om terroistene hadde lykkes i sitt angrep. Men regnet øste ned over bygningen, og ilden fikk ikke tak. Selv om det på et tidspunkt – ca. kl. 22. 10 – brant i selve bygningsmassen.

Svenske myndigheter tause

Svenske medier forteller ikke noe om hvem som stod bak angrepet på synagogen. Politiet pågrep tre personer søndag morgen, og skal ha et bilde av hvilke gruppering det dreier seg om. Etter alt å dømme har noen av aktørene som kastet molotov-cocktails mot synagogen tidligere på ettermiddagen deltatt på demonstrasjoner i byen, mot det amerikanske vedtaket om å anerkjenne Jerusalem som Israels hovedstad.

Av en eller annen grunn får ikke offentligheten vite noe om dette. Det er ventet at politiet vil holde en pressekonferanse i løpet av søndag. – Det kom et regnskyll i det brannbombene ble kastet og det har nok reddet oss fra brann, sa forstander Allan Stutzinsky til svenske medier etter angrepet.

Ungdomsarrangement pågikk

Et ungdomsarrangement pågikk inne i synagogen da terrorangrepet kom. Et tyvetalls ungdommer deltok på dette arrangementet. Hensikten med angrepet var åpenbart å sette synagogen i brann, mens unge mennesker fortsatt befant seg inne i bygningen. Dette kalles terrorisme. Hvorfor svenske myndigheter ikke vil ut med mer om det dramatiske angrepet er fortsatt uklart.

Det er også tegn på at noe skjedde ut over nevnte regnskyll – umiddelbart før angrepet, da noen brannbomber – såkalte molotov-coctails ble kastet på måfå i en gate ved synagogen. Noe synes med andre ord å ha gått galt for angriperne like før de skulle bombardere selve synagogen med brannbomber. Bygningen har murfasader. Men det var branntiløp i en del av bygningsmassen da et kraftig regnskyll stanset det hele.

I fjor (2016) ble det anmeldt hele 1775 mordbranner i Sverige. Den dramatiske økningen fra tidligere år synes å henge sammen med økningen av andre, grove voldshandlinger i vårt naboland.

 

10. desember 2017

Roy Vega