Jerusalem: Media-flopp ved Damaskusporten

Fredag ettermiddag begynte en rekke journalister som man vet utgjør en del av PLO/PA’s store propaganda-system – å flokke seg ved Damaskus-porten i gamlebyen i Jerusalem. Dette er normalt tegn på at det blir bråk, og sikkerhetsoppbudet økte på. Men intet skjedde. Showet uteble, rett og slett.

Media hauset opp en stemning med uttrykk som “massiv uro” i arabiske områder i og rundt Israel. Men dramatikken var langt fra som forventet. Det hele har roet seg, og i det fredag ble til lørdag i Jerusalem, var det stort sett rolig i begivenhetenes sentrum. Flere arabiske klanledere som er knyttet til PLO/PA’s og Hamas-ledelsen strever åpenbart med å få på plass uro-stiftere. Særlig i Jerusalem-området er det lite som minner om det bråket media har forespeilet.

Ut på dagen lørdag er det ventet at mindre grupper som er utkommandert i regi av islamistene i Gaza og aldrende ledere i PLO/PA er på plass ved nærmere angitte områder. Men noen store oppbud er det ikke, og det er i og for seg en interessant observasjon i seg selv.

Forutsigbart bråk

Mønsteret er stort sett det samme: En arabisk gruppe på 7 – 8 ungdommer begynner å kaste nokså stor stein mot forbipasserende på en bilvei, gjerne et veikryss. Nå ankommer 10 – 15 pressefotografer, der noen av dem kan opptre sammen med eller tett innpå steinkasterne. Nå kasted gjerne et par brannbomber, samtidig som to, tre bildekke blir satt fyr på. Araberne vet at dette utløser raske mottiltak: Israelske sikkerhetsstyrker kjører inn mot de arabiske ungdommene. Nå settes kameraene på!

Om en har sett skuespill – såkalt “filming” – på en fotballstadion, er det for ingenting å regne i forhold til det som her skjer, spesielt om noen av aktørene begynner å blø. En liten kneskade blir lett høydramatisk. Foto-journalistene flokker seg, og står i kø for nærbilder.

Det anti-semittiske showet er i gang. I Norge kjører Norsk Telegrambyrå (NTB) ut sine nærbilder, med sterk brodd mot Israel. Sekunder senere har VG saken, og legger på enda mer ladet ingress og bildetekst. En time eller to senere skrives det inn enda mer anti-israelsk reotrikk. Siden det nå helt samtidig dreier seg om en amerikansk president som vil flytte den amerikanske ambassaden fra Tel Aviv til Jerusalem, får det som så kommer dobbelt retorisk lading.

Etter mer enn 30 års erfaring i slike medie-oppløp har Norsk Telegrambyrå (NTB), VG og NRK sine rutiner. At det forventede bråket i og rundt Israel ikke er i nærheten av å anta slike proporsjoner som NTB, VG og NRK åpenbart trodde, se det kompenseres med mer anti-israelske dramaturgi i selvlagede kommentarer ut på dagen. Dessuten sitter et knippe på 9 håndplukkede “eksperter” klare med sine anførsler. Så fortsetter showet i NRK- og TV2-studio ut på kvelden. Og slik går dagene.

R. Vega

8. desember 2017