Norsk Telegrambyrå (NTB) og VG i propaganda-modus

Lynraskt blir sentrale norske medier skrudd i politisk propaganda-modus fredag – med brodd mot Israel. I en stort oppslått artikkel på VGs nettutgave fredag kveld er Israel med ett aggressor, som ikke bare angriper Gaza med fly, men som også har skutt en “anerkjent journalist i hodet”.

Vi har tatt for oss en større nyhetsartikkel i VGs nettutgave, publisert fredag 

Det er gjennom nyhetsformidlerne Norsk Telegrambyrå (NTB), VG/VG Nett og NRK det meste foregår, der politisk retorikk, vinkling, bildebruk, bildetekst og formspråk forøvrig nesten helt konsekvent vrenges og vris slik at det aller meste har sterk brodd mot Israel. Uansett hva kontekst og utgangspunkt måtte ha vært.

Israelske mottiltak blir hovedsak

Etter at flere raketter er skutt fra Gaza inn i Israel svarte det israelske luftforsvaret med å slå ut islamistiske rakett- og våpendepot i Gaza fredag ettermiddag. Norsk Telegrambyrå og VG snur på rekkefølgen og forteller sine lesere: 1) Israel har angrepet mål i Gaza, og “minst ti palestinere er skadet”. 2) En anerkjent journalist er skutt i hodet. 3) Nede i artikkelen heter det at den israelske aksjonen kom som et svar på tidligere rakettangrep fra Gaza.

VG-artikkelen har propaganada-preg: Hovedfoto viser en ung araber med steinslynge. Under bildet heter det:

Day of rage. Protester etter Trumps erklæring om Jerusalem er Israels hovedstad, og flytting av ambassaden. Tåregass, steinkasting og mer tåregass. Her fra Ramallah. Foto: HELGE MIKALSEN, VG

“Steinkasting” er et velbrukt, retorisk grep og begrep for å illustrere noe som fremstår som en svak og uskyldig arabisk side. Her er rakettangrepene fra Gaza glemt. I praksis kan en eneste stein fra en slik steinslynge drepe eller invalidisere et menneske. Siden det konsekvent kastes mot sivile og sivil trafikk er NTBs , NRKs og VGs “steinkastende ungdommer” alt annet enn uskyldige. Ethvert sivilisert land må gripe inn mot denne type vold.

Faksimile fra VGs artikkel: Med små skrift under dette bildet heter det at journalisten Ari Dal Ali ble truffet av gummikuler i hode og arm. I overskriften i samme artikkel står det: “Anerkjent journalist skutt i hodet”. Bildebruk og tekstoppbygging har politisk propaganda-preg.

Den arabiske journalisten som ble “skutt i hodet” befant seg midt inne i et område ved Ramallah der israelske sikkerhetsstyrker måtte gripe inn. Journalisten, som nå bruker navnet Ari Dal Ari, ble imidlertid truffet av en gummikule og er lettere skadd. På bildet av journalisten som er lagt inn i artikkelen, fremstår den skadede nesten som døende, halvt bevisst.

Siden Norsk Telegrambyrå (NTB), VG og NRK igjen og igjen presenterer nyheter der hovedsaken er israelske aksjoner mot islamist-baser i Gaza, eller mot arabiske voldshandlinger, snus bildet tilsvarende – slik at det angivelig blir Israel som angriper.

Den artikkelen det her dreier seg om bærer i seg oppsett, vinkling og sitat-teknikker som fremstår som enøyd, politisk propaganda – der hensikten synes å være å sverte Israel optimalt.

Se NTBs og VGs felles artikkel HER

Lenke: https://www.vg.no/nyheter/utenriks/israel/flere-skadd-i-israelsk-luftangrep/a/24206766/

R. Vega

8. desember 2017