Uro i Saudi-Arabia

En rakett skutt ut fra Jemen lørdag var nær ved å treffe den store, King Khaled-flyplassen i  Saudi-Arabias hovedstad Riyadh. Den innkommende raketten ble imidlertid slått ut av det modrne anti-rakettforsvaret rundt flyplassen, like etter kl. 20.00 lørdag. Men episoden skaper usikkerhet.

Saudi-Arabia, som utgjør et betydelig tyngdepunkt på den arabiske halvøy, er stadig under økende press fra Iran – som blant annet opererer gjennom islamistiske terrorgrupper og andre proxy-ledd i Jemen. Iran kjører nå hardt på i hele regionen, og utdanner stadig shiamuslimske islamister til å håndtere avanserte og modifiserte, russiske raketter.

Søndag kveld (5. november) melder nyhetsbyråene at et helikopter med en saudi-arabisk prins er skutt ned på grensen til Jemen. Situasjonen på grensen mellom Saudi-Arabia og Jemen er nå svært spent.

Iran står bak

Irans støtte til Houthi-islamistene i Jemen følger samme mønster som for Hezbollah i Libanon. Mye energi blir også lagt inn i et formidabelt propaganda-apparat der shiamuslimske jihadister og martyrer får utfolde seg døgnet rundt på utallige nettsteder.

Houthiene i Jemen har følgende slagord:

Gud er stor, død over USA, død over Israel, forbann jødene og seier for islam.

Gjennom massiv støtte og rådgiving overfor de fanatiske Houthi-islamistene i Jemen har Iran lykkes med å destabilisere landet. Den tidligere presidenten i Jemen, Ali Abdullah Saleh, ble først presset til å gå av, men valgte etter sin avgang å slutte seg til Houthi-islamistenes opprør. Den korruperte ex-presidenten er i dag med og leder krigføringen mot Saudi-Arabia fra Jemen, der nettopp rakett-beskytning med modifiserte russiske rakettsystemer utgjør den største trusselen.

Eksperter fra den iranske revolusjonsgarden lærer opp fanatiske islamister i Libanon og Jemen, på utskyting av avanserte, modifiserte russiske rakettsystemer. Dette gjelder både Scud-raketter og andre langtrekkende våpensystemer. Iran er alliert med Putin-Russland.

Saudi-Arabia har slått kraftig tilbake mot de shiamuslimske styrkene i Jemen, i en brutal konflikt som forlengst har utløst en stor humanitær katastrofe i landet.

Islamiststyrkene i Jemen har på linje med Hezbollah-islamistene gradvis fått mer avansert opplæring av iranske utsendinger de siste årene. De kan nå håndtere utskyting av avanserte, langtrekkende raketter. I juli i år var en slik rakett nær ved å treffe Mekka i Saudi-Arabia.

Modifiserte russiske rakettsystemer

I følge talsmenn for Haouti-militsen i Jemen var det en rakett av typen “Burkan H2” som ble skutt mot flyplassen i Riadh i Saudi-Arabia. Dette er en modifisrt rakett-type som i Iran er utviklet fra russiske Scud-raketter – for å nå mål lenger unna, tilsvarende som for raketter i dagns Nord-Korea. Et annet rakettsystem som brukes mot Saudi-Arabia erkalt “Zelzal”. Også dette er modifisert i Iran, fra russiske artilleri-raketter kalt “Luna M”. Tilsvarende er Qahir-raketter utvilet i Iran – fra kraftige, russiske SA-2-raketter. Russiske rådgivere har bistått iranerne med en rekke våpenmodifikasjoner.

Antallet rakettangrep mot mål i Saudi-Arabia fra Jemen har økt jevnt og trutt de siste to og et halvt årene, og synes å følge en langsiktig strategi om å destabilisere den nokså skjøre infrastrukturen i Sadi-Arabia. 27. juli i år ble også en rakett skutt mot en oljeraffineri i Yanba-provinsen i Saudi-Arabia.

Intern korrupsjonsjakt  i Saudi

Saudi-Arabia har i økende grad fått mer av preg av indre korrupsjon. En ny kommisjon er nylig nedsatt for å ta umiddelbare grep i forhold til fenomenet og problemet. Saudienes nye, sterke mann, Kronprins Mohammed bin Salman, har nylig signalisert økonomisk opprydding og nyorganisering. I praksis betyr dette at mektige menn på toppen av hierarkiet blir utfordret.

Den profilerte prins Al-Waleed bin Talal, som eier og er partner i hundrevis av selskaper globalt, skal i følge det arabiske TV-nettverket Al Arabiya nå være satt i husarrest i Saudi-Arabia. Dersom dette stemmer betyr det at Saudi-Arabias konge- og klanfamilier vil oppleve mer turbulens i månedene som kommer. Og her er det som for det oppflisete palestinske prosjektet rundt Mahmoud Abbas og Hamas-islamistene i Gaza: Dersom en sentral figur lukes vekk, oppstår umiddelbart et vakuum økonomisk og politisk – som isolert sett vil utløse uro. Det dreier seg nemlig om arabiske kulturer der en ikke har særlig sans for å spre makt utover.

Roy Vega

5. november 2017