Bilbombe: Sikkerhetssjefen i Hamas skadd

Startskuddet for en ny runde med indre spetakkel i den palestinske leiren begynte trolig med en bilbombe i sentale Gaza fredag. Om det pekes på Israel på tradisjonelt vis, vil mistenksomhetens slør senke seg i forhold til den rivaliserende Fatah-fraksjonen til Mahmoud Abbas; etter at selveste sikkerhetssjefen i Hamas ble rammet fredag.

Skadet i mage og underliv

Tawfiq Abu Naim er selv ansvarlig får å passe på den indre sikkerheten i Hamas, med tittelen “general”. Etter fredagsbønnen i den sentrale moskeen i Gaza eksploderte en bombe i det sikkerhetssjefen satte seg i bilen. Han ble alvorlig skadet i mage og underliv, og er satt ut for lang tid fremover. Noen må ta hans plass. Men akkuat denne stillingen kan ikke fylles av andre uten at det skjeles til den nylig inngåtte samarbidsavtalen mellom Hamas og Fatah-gruppen i den palestinske administrasjonen. Der heter det nemlig at sikkerhetsoppleggene og “forsvarstiltak” skal være felles.

Selv om Hamas offisielt og forutsigbart nok skylder på Israel etter attentatet, står det ikke til å nekte at mistanken helt samtidig – internt i Hamas – rettes mot den rivaliserende Fatah-fraksjonen i PLO, som formelt skal overta nettopp “sikkerheten” i Gaza i en ny og felles administrasjon med Hamas.

Mye dreier seg om hard valuta og mye penger i Gaza, i et system der det aller meste fordeles på ledende klanfamilier, etter komplekse fordelingsnøkler. En blir ikke sikkerhetssjef i Hamas på basis av brevkurs. En isamistisk sikkerhetssjef på dette nivået og i en slik høyeksplosiv kult – har mange liv på samvittigheten, også i egne rekker. Mange har noe å hevne.

I den innerste krets

Den sterkt sårede Tafiq Abu Naim tilhører den absolutt innerste krets i et Hamas-apparat som nettopp har bekjentgjort at de slett ikke vil gi fra seg noen våpen, eller underkaste seg kontroll i en ny felles palestinsk administrasjon. Med så mange eksplosiver rundt seg går og kjører en rekke ledere og mellomledere nå veldig forsiktig rundt i Gaza, der de først og fremst representerer en fare for hverandre.

For ti år siden var det uhyggelig nært en borgerkrigslignende tilstand mellom Hamas og Mahmoud Abbas sitt apparat i PLO/PA. Da var ett av problemene at Hamas hadde sikret seg et grep om den palestinske administrasjonen i Gaza. Og siden man har en lang tradisjon for å uttrykke sine politiske budskap gjennom Kalashnikov og eksplosiver, kom smellene på løpende bånd i egne rekker.

24. mars i år ble en av de øverste lederne i Hamas, Mazen Fuqahaa, skutt ned og drept utenfor sin bolig i Gaza. I kjølvannet av dette ble en rekke personer pågrepet og likviderte i regi av den nå bombeskadde Tawfik Abu Naim. Bilbomben som nå gikk av kan dreie seg om maktspill rundt medlemmer i det mektige politbyrået i Hamas og den indre sikkerhetsstyrken som skal passe på Hamas-ledere, slik at de ikke blir maltraktert av sine egne.  Det skal ikke så mye fantasi til for å se at dette må være en nokså betydelig oppgave.

En ny runde med indre spetakkel?

Den dramatiske bilbomben som nær drept sikkerhetssjefen i Hamas fredag kan med andre ord være startskuddet for nok en runde med indre spetakkel i det palestinske prosjektet, som nå er inne i en bakevje internasjonalt. Hamas må ha mye mer penger for å holde hjulene i gang og kruttet tørt. Som et ledd i den prosessen har de strukket seg langt i forsøket på en nytt samarbeid med aldrende PLO-ledere. I dette, som samtidig representerer et betydelig maktspill, vil det smelle flere bomber. Og siden det nå begynte med sikkerhetssjefen er ikke fortsettelsen særlig oppløftene: Om det offisielt blir pekt på Israel som den skyldige, vil en sterkt gnagende tvil forplante seg innad – mellom klanfamilier i Gaza og personell i den styrtrike staben til Mahmoud Abbas.

Roy Vega

28. oktober 2017