Syria skjøt mot israelske fly

Israelske rekognoseringsfly på tokt i Libanon ble beskutt av russisk-produserte, syriske raketter mandag. Det israelske flyvåpenet svarte raskt med å slå ut hele det syriske SA-5 (S-200) rakettsystemet, inklusive en større bakkekontroll md radarsystem. I dette nedslagsfeltet hadde det blitt skutt raketter mot de Israelsk rekognoseringsflyene tidligere mandag. Motangrepet ble gjennomført av en gruppe F-16 fly fra IAF – Israel Air Force.

Generalmajor Amos Yadlin, den tidligere lederen for den militære etterretningstjenesten i Israel, karakteriserer gjengjeldelsesangrepet mot det syriske rakettbatteriet øst for Damaskus som “viktig”, i forhold til det å sende et konkret signal til Assad-regimet. -Dette demonstrerer at Israel ikke vil vike fra sine behov for å samle informasjoner om opptrappingen Hezbollah (i Libanon) driver, med støtte fra Iran og Syria, uttaler Amos Yadin. Han var selv pilot i et av de isralske jagerflyene som angrep atomreaktoren “Osirak” i Irak i 1981, og er i dag leder for Institutt for nasjonal sikkerhetsstudier i Israel.

Syria hevder at Israel krenket deres luftrom, men fikk snart svar på tiltale: En talsmann fra det isralske forsvaret som påpekte at de Israelske flyene befant seg over Libanon, ikke Syria. Statsminister Benjamin Netanyahu fulgte opp med å si at Israel “vil slå til etter behov” mot alle som prøver å skade Israel. “Idag prøvde de å treffe våre fly, det er ikke akseptabelt.” Det syriske angrepet kommer samtidig med at Vladimir Putin overfører et enda mer avansert, russisk rakettsystem til Syria, S-400/SA-21.

Alvorlig undertone

Ifølge syriske kilder befant de israelske flyene seg over Baalbek i Libanon, ca 50 km fra Damascus, nær den syriske grensen. Til sammenligning er Israels grense på Golan i overkant av 60 km fra Damascus.

SA-5, også kjent som S-200, er et modernisert bakke-til-luft rakettsystem som har vært i bruk i Russland og Sovjet i mange år. Det er russiske ekspterter som har stått for oppgradering av SA-5/S-200 i Syria, med betegnelsen “Vega”. Dette avanserte rakettsystemet kan i dag også påmonteres atom-stridshoder. De målsøkende rakettene, med rekkevidde på hele 400 kilometer, skal ha blitt avfyrt fra en base fem mil øst for Damaskus, kl 8.51 mandag 16. oktober, israelsk tid. Det isralske flyvåpenet slo tilbake fra stor høyde ca. tre timere senere – og ødela absolutt alt som var knyttet til dette rakettsystemet.

Putin i kulissene

Det syriske rakett-angrepet på israelske jagerfly over Libanon kommer samtidig som et enda mer avansert, russisk antiluftskyts rigges opp i Syria: Nylig kom de første bildene av det særdeles avanserte rakettsystemet S-400/SA-21 “Growl” til flyplassen i den syriske kystbyen Latakia. (Se foto). Dette er en av verdens mest avanserte rakettsystemer, som har vært et brennhett tema på flere av statsminister Netanyahus diplomat-reiser til Moskva. S-400 kan ta den militære og sivile fly i internasjonalt luftrom, og nå mål i og over halve Israel.

Deler til det nyutviklede russiske rakettsystemet S-400 SA21 “Growl” ankom for få dager siden flyplassen Latakia i Syria. Dette skjer samtidig som det skytes mot israelske rekognoseringsfly over Libanon – med et annet oppgradert, avansert, russisk-produsert rakettsystem, S-200.

Dersom dette systemet skulle havne i hendene på syriske opprørere kan situasjonen bli akutt, og uhyre kritisk. Men for å kunne bruke dette komplekse våpensystemet er operatørene helt avhengig av russisk ekspertise på bakken. I dag er flyplassen i Latakia å betrakte som en regulær russisk flybase, der russiske jagerfly og transportfly lander og tar av hele døgnet. De siste ukene med enda større hyppighet.

17. oktober 2017

Roy Otto Dyrli