Da Bob Dylan selv ble “Neighborhood Bully”

Nå får selveste Bob Dylan Nobels litteraturpris. Han heter egentlig Robert Zimmermann og har aldri lagt skjul på sin jødiske identitet. Nesten samtidig som det ble kjent at den verdenskjente artisten skulle få den gjeve litteraturprisen samlet FNs organisasjon for utdanning, vitskap, kultur og kommunikasjon – UNESCO – seg, og fikk gjennom en resolusjon (for andre gang på ett år) der det bastant heter at det ikke finnes noen forbindelse mellom jøder, Klagemuren og Tempelhøyden. Dette skjedde 13. oktober. Bob Dylan har blitt dobbelt aktuell fordi han selv egentlig har svart på dette allerede i 1983 – i en særdeles sterk tekst i balladen med navnet Neigborhood Bully. Teksten er samtidig et fantatisk stykke poesi, sterkt metaforisk og symbolsk; men det skal slett ikke så mye fantasi til for forstå at det her handler om jødene og Israel. Det er nemlig de to elementene sammen som har blitt til “Neighborhood Bully”.

Da Bob Dylands album "Infidels" kom ut, med teksten til sangen "Neighborhood Bully" vedlagt, gikk en plateanmelder i Arbeiderbladet i Oslo til det skritt å anbefale at folk skulle gå inn i plateforretningene, røske ut plateomslaget og kaste det. Og det ble det bråk av. En av tekstene i albumet er et lettere maskert, men veldig sterkt forsvar for jødene og staten Israel.
Da Bob Dylands album “Infidels” kom ut i 1983, med teksten til sangen “Neighborhood Bully” vedlagt, gikk en plateanmelder i Arbeiderbladet i Oslo til det skritt å anbefale at folk skulle ta seg inn i plateforretningene, røske ut plateomslaget og kaste det. Og det ble det bråk av. En av tekstene i albumet er nemlig et lettere maskert, men veldig sterkt forsvar for jødene og staten Israel. Denne ble ikke godtatt, og så ble like gjerne plateanmeldelsen anmeldt – til politiet.

Plateanmeldelse ble anmeldt

Det oppdaget også Arbeiderbladets plateanmelder i Oslo, som i en giftig omtale av Bob Dylons album og teksten i Neighborhood Bully oppfordret sine lesere til å “gå inn i platebutikken, røske ut plateomslaget og kaste det!” Følgelig ble plateanmeldelsen vurdert til å være oppfordring til ulovlig handling, og en Israel-venn i Oslo anmeldte plateanmelderen – og Arbeiderbladet under sin daværende redaktør Per Brunvand. Historien om anmeldelsen av anmeldelsen havnet i avisen Verdens Gang. Dette var i korthet historien om hvordan denne spesielle teksten  fra Bob Dylan – mot alle odds – ble usedvanlig godt kjent i Norge umiddelbart – da albumet Infildels kom ut i 1983. At det var en liten gruppe Israel-venner i universitetsmiljøet som fant på stuntet med anmeldelse av plateanmeldelsen over en pizza – se det er en annen og (helt til nå) ukjent del av historien. I denne lille kretsen befant den senere så kjente NRK-reporteren Sidsel Wold seg. Men hun gikk av uvisse årsaker som kjent over til den absolutt andre siden knappe fire år senere.  Nettopp Dylans album Infidels ble imidlertid stående som en av Bob Dylans aller beste utgivelser, musikalsk sett; ikke minst nettopp på grunn av hans fantastiske tekster. Neighborhood Bully er en av de aller sterkeste elementene i hele albumet. Her er teksten i sin helhet:

Well, the neighborhood bully, he’s just one man
His enemies say he’s on their land
They got him outnumbered about a million to one
He got no place to escape to, no place to run
He’s the neighborhood bully.

The neighborhood bully he just lives to survive
He’s criticized and condemned for being alive
He’s not supposed to fight back, he’s supposed to have thick skin
He’s supposed to lay down and die when his door is kicked in
He’s the neighborhood bully.

The neighborhood bully been driven out of every land
He’s wandered the earth an exiled man
Seen his family scattered, his people hounded and torn
He’s always on trial for just being born
He’s the neighborhood bully.

Well, he knocked out a lynch mob, he was criticized
Old women condemned him, said he should apologize
Then he destroyed a bomb factory, nobody was glad
The bombs were meant for him. He was supposed to feel bad
He’s the neighborhood bully.

Well, the chances are against it, and the odds are slim
That he’ll live by the rules that the world makes for him
‘Cause there’s a noose at his neck and a gun at his back
And a license to kill him is given out to every maniac
He’s the neighborhood bully.

Well, he got no allies to really speak of
What he gets he must pay for, he don’t get it out of love
He buys obsolete weapons and he won’t be denied
But no one sends flesh and blood to fight by his side
He’s the neighborhood bully.

Well, he’s surrounded by pacifists who all want peace
They pray for it nightly that the bloodshed must cease
Now, they wouldn’t hurt a fly. To hurt one they would weep
They lay and they wait for this bully to fall asleep
He’s the neighborhood bully.

Every empire that’s enslaved him is gone
Egypt and Rome, even the great Babylon
He’s made a garden of paradise in the desert sand
In bed with nobody, under no one’s command
He’s the neighborhood bully.

Now his holiest books have been trampled upon
No contract that he signed was worth that what it was written on
He took the crumbs of the world and he turned it into wealth
Took sickness and disease and he turned it into health
He’s the neighborhood bully.

What’s anybody indebted to him for?
Nothing, they say. He just likes to cause war
Pride and prejudice and superstition indeed
They wait for this bully like a dog waits for feed
He’s the neighborhood bully.

What has he done to wear so many scars?
Does he change the course of rivers? Does he pollute the moon and stars?
Neighborhood bully, standing on the hill
Running out the clock, time standing still
Neighborhood bully.

 

Hør Bob Dylan selv med denne sangen HER

Roy Vega

15.10.2016