Nobels Fredspris 2016 til Colombia, ikke til Iran

Det ble den columbianske presidenten, Juan Manuel Santos som fikk Nobels fredspris – og ikke Iran, slik det ble spekulert om i timene før navnet på prisvinneren ble offentliggjort kl. 11.00 fredag. Og med det er det nok mange som kan puste lettet ut. Det vil si, colombianere flest sa i en folkeavstemning søndag resolutt nei til fredsavtalen president Santos har forhandlet frem, men fredsprisen vil likevel ikke bli fulgt av de store politiske bølgene en nobelprisutdeling til en leder i dagens Iran ville utløst.

Dersom den tekniske glippen fra NRKs side – vist i en tekststripe på TV-skjermene fredag morgen –  hadde slått til ville det i praksis si at Iran faktisk hadde fått årets Nobels fredspris. Tradisjonelt har nemlig NRKs nyhetsredaksjon fått melding om hvem som tildeles Nobels Fredspris dagen før at navnet på nobeprisvinneren blir gjort offentlig kjent.

Det har gjennom mange år vært praksis at redaksjonen i NRK Dagsrevyen visste hvem som fikk Nobels Fredspris, ofte dagen i forveien. Dette bekreftet også  TV2’s Arill Riise på sin Twitterkontor fredag morgen. Har arbeidet tidligere i NRKs nyhetsredaksjon og Dagsrevyen.

arill-riise-kommenterer-fredspristabbe

På NRKs nyhetssendinger fredag morgen kunne TV-seere registrere at det i nyhetsstreameren under TV-bildene stod at Ali Akbar Salehi, en av de fremste politiske lederne i dagens Iran og leder for det iranske atomenergi-programmet – blir tildelt årets Nobels Fredspris. Videre i nevnte tekst står det at prisen tildeles fordi Iran har undertegnet atomavtalen, og ut fra det reduserer sitt atomvåpenprogram. NRK-glippen førte selvsagt til store spekulasjoner om lederen for Irans atomvåpenprogram faktisk fikk prisen. Slik gikk det ikke. Colombias president Santos får Nobelprisen, riktignok like etter at alle parter i Colombia har brutt fredsavtalen med FARC-geriljaen, som trolig lå til grunn for innstillingen til den prestisjetunge prisen.

 

R.Vega

7.oktober, 2016