Supersonisk israelsk vannmaskin redder liv

“Water-Gen” heter den helt spesielle, israelske maskinen som ble ferdig utviklet i 2015, og som kan lage vann av luft. Det hele bygger på teknologi som utnytter kodens ut fra luftfuktighet, kulde og varme. Over 2000 liter vann kan en slik maskin produsere daglig. Med andre ord: Plasseres en slik i et av de mest utsatte orkan-landskapene i Puerto Rico vil denne ene maskinen alene redde det daglige behov for drikkevann for en stor del av befolkningen.

Det er det purtorikanske nettstedet elnuevodia.com som forteller om klargjøring og transport av det israelske utstyret. Israel har tre ulike størrelser av sin helt spesielle vannmaskin, som fikk veldig stor oppmerksomhet da den ble presentert for verden for et par år siden. Med en lufttempratur på 30 varmegrader og en luftfuktighet på 60 prosent, kan den største maskinen produsere over 2 000 liter vann daglig. Det til dels fuktige, tropiske klimaet i land som Puerto Rico er med andre ord perfekt for denne type teknologi.

I skrivende stund står den merkelige vannmaskinen i utkanten av en flyplass i California og blir polstret med plast og trerammer før den sendes til Puerto Rico.  På den karibiske øya er det i og for seg ikke mangel på vann etter orkanen som herjet øya på høyste nivå, styrke 5, men det er prekær mangel på rent vann. I spesielt utsatte områder og på regionale sykehus er det nå krisetilstander etter orkanen Marias herjinger.

Berømt kriseteam fra Israel

Nå skal den etter hvert så verdenskjente nyvinningen og det like kjente israleske redningsmannskapet altså gi seg i kast med det orkan-rammede Puerto Rico i Karibien. Israel har verdens fremste ekspertise på vannhygiene og sanitære forhold forøvrig, som har reist verden over etter naturkatastrofer.

Det helt spesielle, israelske vann-anlegget befinner seg nå i USA og vil bli fraktet til Puerto Rico en av de nærmeste dagene. Det hele blir trolig transportert med militærfly. Teknologien er meget kostbar og egne sikkerhetsvakter skal i følge latinamerikanske medier følge med utstyret, sammen med sanitærteam og andre eksperter fra Israel som generelt og spesielt har stor kompetanse nettopp på naturkatastrofer i ulike områder av verden.

2. oktober 2017

Roy Vega