Tre israelere drept i terrorangrep

(Oppdateres) Tre israelere, en politimann og to sikkerhetsvakter, er skutt og drept, og ytterligere en person kritisk skadd – tidlig tirsdag morgen (26. september). Terroristen ble selv drept av en politimann og en politikvinne som kom til, og er identifisert som Nimer Mahmoud Agmad Jabbar, 37 år og fra den arabiske landsbyen Beit Surik.

Statsminister Benjamin Netanyahu har kommentert terrorangrepet i israelske medier, og sier han nå forventer at PA-leder Mahmoud Abbas fordømmer angrepet.

Terroristen har hatt familieproblemer, er registrert for familievold tidligere, og skal ha hatt endel psykiske problemer. Kona hans flyktet til Jordan for en tid siden. De siste månedene har han vært alene med fire barn, og gradvis forandret atferd. Det er imidlertid mulig kona visste om terrorplanene og hadde grunn til å flykte bare av den grunn. Og det er heller intet nytt at terrorister har psykiske problemer. Dette er kjent fra terrorgrupper som herjet i Europa på 1970-tallet, ekempelvis som Baader Meinhof.

Gyldig arbeidstillatelse

Den drepte terroristen har gyldig arbeidstillatelse i Israel, men ble likevel stoppet da en av sikkerhetsvaktene reagerte på terroristens atferd og uttrykk, og kalte han til seg for nærmere sjekk. Da trakk imidlertid mannen frem et kraftig skytevåpen og løsnet flere skudd mot sikkerhetsvaktene på kort hold, før han selv ble beskutt.

Det er sannsynlig at terroristen fulgte en plan for å slå til mot et annet og mer sentralt mål inne i Jerusalem. Men slik sikkerhetssituasjonen er i dette området avverges i dag de aller fleste terrorangrepene, om enn ikke så dramatisk som 26. september. Terroristen var kledd som en vanlig arabisk arbeider. Hamas-islamister i Gaza hyller drapene. Dette kan indikere en forbindelse til bakmenn i Gaza.

Terrorangrepet fant sted ved veikrysset inn mot boligområdet Had Adar utenfor Jerusalem. (Se kartskisse).

R. Vega

26. september 2017