Terroren i Europa doblet på to år

Terrorangrepene i Europa er doblet på to år. Sikkerhetstjenestene i Vesten registrerer nå stadig større påtrykk og press fra celler og miljø som driver denne grusomme aktiviteten. Det var lederen for politiets sikkerhetstjeneste, Benedicte Bjørnland, som presenterte den nye, dystre terrorstatistikken på en pressekonferanse i Oslo, 23. september.

Foreløpig siste smell

 

Fredag 15. september ble en bombe plassert på en t-banvogn i London, med 200 passasjerer ombord. I tilknytning til Den nasjonale sikkerhetskonferansen som nå er avsluttet i Oslo kunne lederen for antiterror-enheten i London-politiet, Nick Aldworth, fortelle at det bare var et hell i uhell at ikke alle 200 ombord i t-banevognen ble drept: Bomben detonerte nemlig ikke slik det var lagt opp til. Den brant i stedet for å eksplodere. Hadde bomben virket som den skulle ville alle passasjerene i den vognen ha mistet livet, hevdet Aldworth på sikkerhetskonferansen. 29 personer var på sykehus dette terrorangrepet, de fleste med brannskader. Blant dem var det flere skolebarn. IS har tatt på seg skylden for terrorangrepet i London i følge BBC.

Bomben som var plassert i en ti liters plastbøtte på t-banen i London 15. september brant i stedet for å eksplodere. Tennmekanismen og timeren som var plassert i bomben fungerte ikke. Spreng-stoffet bare freste og flammet opp.

 

Forgreninger til Skandinavia

Terrorister som er underveis til å gjennomføre sine blodige angrep har kontakter og støttepunkt også i Skandinavia. Etter hvert som intensiteten i den islamistiske terrorismen øker på vil nasjonal sikkerhetsmyndigheter i land som Norge og Sverige også kjenne på presset, som nå tangerer grenser for hva disse myndighetene faktisk evner å få registrert. At folk flest stadig blir mer urolige og redde for terror avslører varslingsstatistikken fra Sverige.

Talskvinne Sofia Hellqvist i den svenske sikkerhetstjenesten Säpo uttalte dette til svenske Aftonbladet 21. september :

– Vi får in över 6 000 underrättelser varje månad, och det kommer kontinuerligt in allvarliga hot som vi arbetar med att förhindra och avvärja.

Storbritannia har nå hevet sikkerhetsnivået til “kritisk”. Noe som betyr at det går nokså tett med synlig og usynlig bevæpnet politi rundt i Londons gater nå, og ikke minst utenfor alle offentlige bygninger i alle større byer i Storbritannia. Før det siste terrorangrepet på t-banen i London nå 15. september var det et terrorangrep i Manchester i mai.

Tidligere har talsmenn for de norske sikkerhetstjenestene uttalt at det nå ikke er et spørsmål om det faktisk kommer et terrorangrep mot Norge, men når det kommer. Sikkerhetsnivået i Sverige og Norge er diskret, men nokså høyt nå.

24. september 2017

Roy Vega