20. september: Rosh Hashanah – Jødisk nyttår!

Shanah tovah u’metukah! (Godt nytt år på hebraisk)

Onsdag kveld 20. september er det nyttårsaften etter jødisk tradisjon. Det vil si, det jødisk nyttåret tar til, og det vil alle merke som har befatning med jøder over hele verden og i Israel. Mens antallet jøder stadig synker ute i verden, vokser antallet et annet sted: I Israel. Dette har en logisk sammenheng. Stadig flere jøder kommer hjem! Det eneste reelle fristed jøder har på denne jord, der deres historie og identitet er forankret i – Jerusalem og Judea. Det siste ligger forøvrig i roten av ordet “jøde”. Amen!

Det jødiske nyttår starter med en to dagers høytid 20. september, og avsluttes på kvelden 22. september. 4. oktober til 11. oktober kommer Sukkot – bedre kjent som “Løvhyttefesten”.

Yom Kippur 30. september

På den tiende dagen av den jødiske måneden Tishri kommer Yom Kippur, “sabbattenes sabbat”; den helligste dagen i Israel. Da er det 25 timers faste med tidebønner: Maariv, Shacharit, Musaf, Michah and Neilah.

Hele den jødiske kalenderen for 2017 ser du (ved å trykke) HER

Les om årets Løvhyttefest i regi av Den Internasjonale Kristne ambassaden i Jerusalem HER

 

19. september 2017

R. Vega