Russerne angriper USA-støttede soldater i Syria

Samtidig som en ny stor-offensiv mot IS i Syria pågår, har russiske avdelinger begynt å angripe USA-ledede styrker. Dette har nå (igjen) skjedd nord i Syria, ved den kjente elven Eufrat – midt på dagen lørdag 16. september, i følge amerikanske, militære talsmenn.

Årsaken til de spesielle russiske angrepene er høyst uklare, men russerne synes nå å balansere på en knivsegg i enkelte områder: Dersom russere kommer i større, direkte konflikter med vestlige, USA-ledede styrker på bakken i Syria, kan en farlig og uforutsigbar utvikling komme raskt på. Lørdag kl. 13.30 kom et russisk angrep på en enhet som støttes av koalisjonsstyrkene.

Farlig situasjon

Det utvikler seg raskt til et like alvorlig som kompliserende element om soldater og enheter knyttet til de pågående vestlige operasjonene i Syria nå blir aktuelle mål for russiske fly og om russiske soldater på bakken.

Nå gjelder dette kontekster og situasjoner der russiske offiserer og ledere forøvrig burde eller måtte vite at de skyter på vestlige, militære enheter. Nå skjedde dette helt konkret og senest øst for elven Eufrat, ved Dayr Az Zawr kl. 13.30 norsk tid, 16. september. Dette i følge pålitelige, amerikanske militærkilder. Soldater ble såret i det russiske angrepet.

Over 70 USA-ledede angrep lørdag og søndag.

I Assad-kontrollerte medier i Syria heter det at det er den syriske hæren som nå går løs på IS-styrker, alt mens de internasjonale koalisjonsstyrkene ledet av USA har gjennomført over 70 angrep på ISIS-mål i Syria bare i løpet av 16. september. Dette i følge det amerikanske forsvarsdepartementet. Kampene mot IS er intensivert de siste dagene. Angrepene har blant annet kommet i området ved Dayr Az Zawr og ved Raqqa, i et avgrenset område der en vet IS-styrker har sine ledere, kommunikasjonsenehter, teknisk materiell og annet viktige støttepunkt forøvrig.

“Operasjon Inherent Resolve”

Operasjonen “Inherent Resolve” pågår med betydelig styrke i regi av de USA-ledede styrkene i Syria (og Irak), for å luke vekk en av de siste og største baseområdene for IS i Syria. Etter dette vil IS finnes i mindre enklaver, samtidig som islamistene vil ha betydelige problemer med sine forsyninger, og å samordne sine blodstenkte aktiviteter. Fra før er islamistene splittet i utallige fraksjoner, ofte bundet opp mot klanfamilier og regionale krigsherrer, som i Afghanistan; der blind fanatisme ofte kompenserer for samordnet krigslist.

18. september 2017

Roy Vega

Les også siste nytt om Israels Venner