Hezbollah-islamister bygger rakettfabrikker i Libanon

Hezbollah-islamistene i Libanon bygger ut minst to underjordiske fabrikker for å lage mellomdistanseraketter og andre våpen. Det er nettsiden intelligenceonline.com som skriver dette. Nyheten har tidligere vært publisert i mer fragmenterte versjoner på arabiske medier. Nå foreligger det nye og mer detaljerte opplysninger om hvor de underjordiske fabrikkene er lokaliserte.

Det ene av de to anleggene skal ligge nær byen Hermel i den østre delen av Bekaadalen. Den andre ligger på sørkysten, mellom byene Tyrus og Sidon. Ifølge Intelligence Online brukes fabrikken i Hermel til å produsere Fateh 110 missiler, mens den andre fabrikken brukes til produksjon av blant annet ammunisjon. Fateh 110-rakettene har en rekkevidde på 300 km, nok til å dekke hele Israel fra Libanon, til områder sør for Ber Sheva og Dimona.

Israels David’s Sling rakettforsvarssystem ble operativt i april, og er ment å beskytte Israel mot angrep nettopp fra raketter som Fateh 110. Den kuwaitiske avisen al-Jarida fortalte i mars at fabrikkene som nå er i fokus i Libanon bygges 50 meter under bakken. Dette gjøres for å beskytte det hele mot israelske luftangrep.

En iransk general i revolusjonsgarden fortalte avisen at oppbyggingen av fabrikker i Libanon skjer som følge av israelske angrep mot våpen-konvoier på vei fra Syria til Libanon, og at raketter fra Libanon allerede blir brukt av Hezbollah i forbindelse med kampene i Syria. Hezbollah mener md andre ord at de nå skal kompensere for tap av raketter oppe på bakken. Om de kan føle seg trygge under bakken i Libanon gjenstår å se. Det er en fare for at Israel kjenner langt flere detaljer enn det som til nå har kommet ut om større rakettbaser i Libanon. Med alt hva det måtte ha å bety for den videre utviklingen. I den grad man kan snakke og skrive om utvikling i dette feltet.

Utviklingen viser hvor sterkt Iran nå er involvert både i Syria og Libanon. I dette spillet er også Putin-administrasjonen i Moskva involvert, gjennom ulike mellomledd i Syria og Iran. Dette er totalt sett en utvikling som bekymrer både Israel, NATO og flere av de arabiske statene i området.

Roy Otto Dyrli

10. juli, 2017