VGs kampanje-journalistikk fanger inn Syria

VG kjører et voldsomt løp med kampanje-journalistikk rettet mot USAs nyvalgte president Donald Trump, og nå gjelder det også det amerikanske rakettangrepet i Syria 7. april, som i følge VG angivelig skal ha blitt beordret over en dessert-tallerken..

Verdens Gang har onsdag 12. april et stort oppslag der det heter at USAs president beordret Syria-angrep “mens han spiste dessert med Kinas president Xi Jinping”. Artikkelen er helt revet løs fra kontekst og situasjon som beskrives forøvrig. Innholdet i VGs artikkel inneholder en hel serie unnlatelsessynder og fortielser, og er følgelig nokså langt fra realiteter og rutiner i og utenfor Det Hvite Hus i Washington DC. En forutgående operativ analyse og taktisk planlegging vil alltid finne sted dersom et mer omfattende angrep kommer ute i verden, i amerikansk -eller i NATO-regi.

USAs president er langt fra enerådende når det gjelder militære angrep mot militære mål. Han kan ikke trykke på knappene alene i dette bildet. Og siden det omfattende amerikanske rakett-angrepet mot en syrisk flyplass representerte et klart vendepunkt i amerikansk politikk i forhold til Syria, vil et slikt angrep kreve nokså omstendelige forberedelser: Først gjennom politiske sonderinger i forhold til komiteer i Kongressen, i det republikanske partiet, i forsvarsledelsen og den analyse-staben som er knyttet til et spesielt “Situasjonsrom” (Situation Room) i tilknytning til presidentens eget team.

Angrepet var omhyggelig planlagt

Angrepet mot den militære flyplassen Shayrat fredag morgen var omhyggelig planlagt: 20 fly, 8 kraftige hangarer og et stort militærlager ble ødelagt av 59 raketter skutt fra to marinefartøy i Middelhavet. Det var finstilte Tomahawk-raketter (TLAM) på de to amerikanske marinefartøyene USS Poter og USS Ross i det østlige Middelhavet som ble skutt ut mot den syriske flybasen, fra kl. 3.40 syrisk tid, 7. april. I praksis ble en betydelig militærflyplass i Syria totalt ødelagt. Et brakkeanlegg med russiske piloter og offiserer ble spart. Det var nettopp denne militærflyplassen som etter alt å dømme var utgangspunkt for de nye syriske gassangrepene mot sivilbefolkningen i Idlib-provinsen vest i Syria 4. april. Et eget angrep med kjemiske stridsmidler kom på ettermiddagen mot et sentralt sykehus, trolig i den hensikt å skjule spor etter det forutgående gassangrepet fra Assad-regimets side. Nå er det mer enn antydet at det også var russiske piloter med under gassangrepet 4. juli.

Den amerikanske presidenten ikke alene

Den amerikanske presidenten beordrer ikke alene et omfattende rakettangrep som ødelegger en strategisk flyplass i Syria under en dessert-spising. En amerikansk president vil imidlertid gi sin tilslutning til et planlagt angrep, som i dette tilfellet nok var signalisert overfor NATO på forhånd.

Det som er mest oppsiktsvekkende og interessant i VGs artikkel er at den kinesiske presidenten i samtaler med Trump klart synes å ha gitt sin tilslutning til angrepet. Kina har til nå stemt sammen med Putin-Russland og Iran i FNs Sikkerhetsråd for å hindre tiltak mot og i Syria.  Men dette poenget glipper helt og holdent for VG, som på det utenrikspolitiske feltet har viet det meste av sin energi på kritiske artikler om den nye amerikanske presidenten, praktisk talt annenhver dag.

Enda mer spekulativ VG-journalistikk

I samme VG-artikkel der det blir forsøkt gitt inntrykk av at Trump er alene om å gi ordre om rakettangrep “mot Syria” over dessert-bordet, trekkes en annen og behørig omtalt sak inn: Donald Trumps tidligere valgkampsjef måtte trekke seg fra det Nasjonale sikkerhetsrådet. Dette har ikke noe som helst med beslutningen om angrepet på en syrisk militærflyplass å gjøre, men vies relativt stor spalteplass likevel i nevnte Syria-artikkel. Det hele har en retorisk ladning og en brodd forøvrig som bekrefter en noe eiendommelig kampanje-journalistikk fra VGs side, der det uavlatelig dreier seg om president Trump som om han er enevoldshersker i dagens USA. Internasjonalt kjøres det nå opp en tilsvarende kampanje mot president Trump som de som ble kjørt mot presidentene George W. Bush og Ronald Reagan.

Her er VGs svært unyanserte artikkel i sin helhet:

http://www.vg.no/nyheter/utenriks/usa/trump-beordret-syria-angrep-mens-han-spiste-dessert-med-xi/a/23974550/

Roy Vega

12. april 2017