Palmesøndag: To terrorangrep mot kristne i Egypt

Israel sendte sine kondolanser til Egypt på søndag etter at minst 37 mennesker er drept i to kirker. Foreløpige tall forteller at 11 ble drept i et selvmordsangrep utenfor St. Markus-katedralen i Alexandria, og 26 bare et par timer tidligere i en eksplosjon i en kirke i Tanta i Nildeltaet.

Fra statsminister Benjamin Netanyahus kontor er det sendt kondolanser til Egypt, der det heter at en blant annet ønsker de mange sårede god bedring. Det heter også at “verden må komme sammen og bekjempe terrorisme overalt.

Den israelske viseutenriksministeren, Tzipi Hotovely, har signert kondolansene til Egypt etter bombene. “Terror stopper ikke i Stockholm, St. Petersburg, Berlin, London eller i Jerusalem. Dagens terrorangrep i nærheten av Kairo minner oss om at Egypt også er under angrep,” heter det videre. Og avslutningsvis sendes det et nokså entydig signal til den politiske ledelsen i Egypt:

“Egypt og Israel må stå sammen mot ondskapens krefter. Ved siden av sorg og smerte, må vi stå sammen mot de onde kreftene og terror med jernhånd. Israel er en del av den internasjonale kampen mot terror uansett hvor den treffer, og er klar til å hjelpe for å tøyle den.” 

Fra innenriksdepartement i Egypt, som er ansvarlig for sikkerheten i landet, fortelles det videre at en selvmordsbomber sto bak eksplosjonen utenfor St. Marks-kirken i Alexandria. Bomberen prøvde først å storme kirken hvor den koptiske pave Tawadros II ledet palmesøndagens tjeneste, men sprengte seg selv da politiet forhindret ham i å komme inn, sier departementet i en uttalelse etter terroraksjonene.

Jøder og kristne tilhører i dag verdens mest forfulgte folkeslag. For IS, som trolig står bak de siste terrorhandlingene i Egypt palmesøndag, var tidspunktet uheldig, da det er i disse dager den egyptiske ledelsen bestemmer seg for konkrete samarbeidstiltak både mot IS, mot Iran og andre bakmenn og nøkkelmenn som knyttes til terrorisme i regionen. Etter terroraksjonene palmesøndag vil Egypt trolig forstå nytteverdien i et enda tettere samarbeid med alliansen som nå forsøker å få bukt med den islamistiske terrorismen i regionen.

Roy Otto Dyrli,

9. april 2017