Sverige arver israelske sikkerhetsproblemer

Kl. 14.53 fredag gikk terror-alarmen hos svensk politi: En lastebil hadde kjørt i stor hastighet ned Sveriges største gågate i Stockholm, og kræsjet inn i Åhléns varehus på Drottninggatan helt inne i hjertet av byen.

Sverige blir nå tvunget til å sette inn nye sikringstiltak i sine tett befolkede områder, på samme måte som Israel har gjort – og som landet har blitt så sterkt kritisert kritisert for – i en mannsalder.

Sverige er blant mange land i Vest-Europa som har henvendt seg til Israel for å sikre seg ekspertise og hjelp knyttet til sterkt voksende sikkerhetsutfordringer etter terrortrusler. Et vesentlig problem for svenske myndigheter er at det samme Sverige gjennom en årrekke har vært blant de aller hardeste kritikerne av Israel, nettopp knyttet til sikkerhetstiltak i forbindelse med terror.

Kostbar innovasjon og teknologi

Det har kostet Israel mye å bygge opp den kompetanse landet har for å begrense muligheten for terroraksjoner. Mye ligger i svært avansert varslingsteknologi, samt operative forsvarstiltak knyttet til politi- og spesialstyrker.

Etter at Israel har blitt tilkjent egne kontorer i NATOs hovedkvarter i Brussel har Sverige i noe grad kommer indirekte med i nye forsvarstiltak mot terrorister og terrorisme. Men Sverige står som kjent utenfor NATO og det er begrenset hva landet faktisk får tilgang på av utstyr og knowhow. Følgelig gjenstår en god del direkte samtaler mellom israelske eksperter og svenske utsendinger i tiden som kommer. En kan like gjerne merke seg at svenske politikere har dempet sin Israel-kritikk betydelig de siste månedene, men det står ikke til å nekte at Sverige har en del diplomatiske utfordringer knyttet til det landet som sitter på verdens fremste sikkerhetsteknologi og helt samtidig og nokså ubeskjedent har verdens raskeste respons på terrorangrep.

Roy Vega

8. april 2017