Iran samkjører med Russland om Golan-provokasjoner?

Det foreligger flere indikasjoner på at Iran har bygd opp – og akter å videreføre – en strategi og operativ logistikk inn i et vakuum som har oppstått i det sørlige Syria i løpet av den syriske borgerkrigen. Målet synes å være en fremprovosert konflikt med Israel, med Golan-høydene i et brennpunkt. Dette kan være bakteppet for statsminister Benjamin Netanyahus besøk i Moskva denne uken.

Iran synes å følge et konsept der de gradvis ønsker å trekke Israel inn i en ny konflikt både med Hezbollah, PA og kanskje også Hamas-islamistene samtidig, i den hensikt å flytte USAs fokus bort fra Iran og Russlands offensiv i Syria. I hvor stor grad Irans ambisjoner i Syria og inn mot Golan og Israel er samordnet med Putin-Russland er mer åpent, men det står ikke til å nekte at Putin nok har motiver for å skvise den nye administrasjonen i USA og EU, ikke bare for å brøyte vei i Midtøsten i ny kaldkrigsmodus, men også i håp om å få opphevet sanksjonene mot Russland – som fortsatt er effektive etter angrepet på Ukraina. Vladimir Putin sliter tungt med økonomien på hjemmebane.

Netanyahu til Moskva torsdag

Dette kan faktisk være den direkte bakgrunnen for at Israels statsminister Benjamin Netanyahu drar til Moskva for møter torsdag denne uken, etter at han noe overraskende orienterte sin regjering om besøket søndag morgen. I Tel Aviv og Jerusalem har de nemlig talenter for å plukke opp informasjon bl.a. om Irans disposisjoner.

21. februar 2017 gav det iranske nyhetsbyrået Amadnews, som tilhører opposisjonen i landet, opplysninger fra militære kilder i Irans islamske revolusjonsgarde (IRGC), som konkret går på spesielle forberedelsene i det iranske lederskapet etter president Donald Trumps advarsler til Iran: Ifølge en kilde hadde det iranske lederskapet akseptert en anbefaling om å alliere seg strategisk med Russland, slik at Russland ville forsvare Iran i tilfelle et amerikansk militært angrep. Det er tidligere kjent at iranske ledere gjennom de siste månedene har hatt en rekke samtaler med sivile og militære russiske ledere.

I bytte for en russiske forsvarsallianse, har iranske tjenestemenn anbefalt Irans øverste leder Ali Khamenei at Iran gir Russland omfattende økonomiske og militære privilegier, i form av konsesjoner på oljefeltene i Sør-Iran, samt tilgang til Persiabukta. Dette ville gi Russland kontroll over Irans havner, samt en fortjeneste som ville kompensere for de amerikanske sanksjonene mot dem. Mellom linjene kan en her lese seg til et mulig samspill med Moskva.

Med Hezbollah-islamister som brekkstang

En av anbefalingene er å gjenopplive en front mot Israel ved hjelp av Hizbollah i Libanon og de palestinske organisasjonene i Gaza og på Vestbredden. Dette skal gjøres for å holde Israel opptatt med krigføring, og dermed holde Trumps administrasjon fokusert på Israel, ikke på Iran og russernes fortsatte aggresjon i Syria og Ukraina. Putins utsendinger arbeider også intenst i Egypt og Libya nå.

Anbefalingen om å involvere Israel i en krig med Hizbollah og med andre palestinske gruppene, kan komme slik at Israel skal bli for opptatt til å forene andre land og en globale opinionen mot Iran. Med andre ord – forsøke å splitte alliansene som har oppstått mellom USA, Europa og store deler av den arabiske verden, primært rettet mot IS.

Iran spiller høyt og farlig

På slutten av rapporten understreker det iranske opposisjonsorganet Amadnews den prisen som Iran vil måtte betale for gjennomføring av disse anbefalingene, og bemerket at de er i eksplisitt strid med målene for Irans islamske revolusjon, og i strid med arven etter ‘revolusjonens’ grunnlegger, Ayatollah Ruhollah Khomeini. Khomeini, blir det sagt, hadde insistert på at Iran verken følger USA eller det daværende Sovjetunionen – han ville at Iran skal være uavhengig av dem begge. Nå synes dagens lederskap i Iran å stadig bli bundet mer opp til Putin-Russlands interesser, helt samtidig som Hezbollah-islamistene i Libanon har blitt direkte underlagt Iran rent operativt.

Amadnews.com ble etablert av journalister som ble forfulgte, arresterte, drept og truet i løpet av den såkalte “grønne revolusjonen” i Iran i 2009, etter at de hevdet at presidentvalg resultatet i juni 2009 hadde blitt forfalsket.  Journalistene fortsetter den grønne bevegelsen ved å publisere nyheter transparent, og for å avsløre korrupsjon i det iranske regimet. Dette for å hjelpe det iranske folket nærmere sine grunnleggende rettigheter.

Saken her er gjengitt etter oppslag i MEMRI 3. mars, som er betydelig lenger,

(Bildet som følger denne artikkelen viser “Tårenes dal” på Golanhøyden med Hermon fjellet i bakgrunnen. I dette området har Hezbollah allerede sine folk på Syrisk side av grensen. Her stod et av historiens største stridsvognslag i 1973. Historien går videre, men geografien forandrer seg ikke.)

 

Tekst og foto,

Roy Otto Dyrli

6. mars 2017