Nyhet om syrisk skrekkfengsel glemt i seks måneder

18. august i 2016 publiserte Amnesty International en første rapportene og meldingene om helt grusomme tilstander i det store militærfengslet Saydnaya spesielt. Denne første dramatiske meldingen om dette fengslet  kan du lese ved å trykke HER. I dag, 7. februar 2017, nesten syv måneder senere kommer VG og andre medier med nyhetsoppslag om forholdene i dette fengslet. Illustrasjonen over er tegnet av tidligere fanger i fengslet, der opp til 13 000 personer er brutalt torturert og henrettet siden det syriske opprøret tok til i 2011.

Media har hatt tilgang på informasjon om fengslet Saydnaya siden august 2016, da Amnesty International sendte ut en like dramatisk som fyldig rapport om forholdene i fengslet. Her vises en luftfoto av massegravene som har vokst i fengselsområdet.
Media har hatt tilgang på informasjon om forholdene i det syriske fengslet Saydnaya siden august 2016, da Amnesty International sendte ut en like dramatisk som fyldig rapport om forholdene nettopp i fengslet, som blir kalt “Slakterhuset”. Her vises en luftfoto av massegravene som har vokst i fengselsområdet. Kilde: Amnesty International.

Tendensen til å posisjonere nyheter om og fra Syria, der Assad-regimet stadig nyter fordeler av ukritisk og fragmentert journalistikk – at folk rett og slett ikke får med seg omfanget av tragediene i landet. Dette gjelder i særlig grad krigsforbrytelsene det syriske regimet står bak.

7. februar 2017 kunne VG fortelle sine lesere om forholdene i Saydnaya-fengselet nord for Damaskus i Syria. Men VG har hatt tilgang på informasjon om og fra nettopp dette fengslet siden 18. august 2016.
7. februar 2017 kunne VG fortelle sine lesere om forholdene i Saydnaya-fengselet nord for Damaskus i Syria. Men VG har hatt tilgang på informasjon om og fra nettopp dette fengslet siden 18. august 2016.

Det skulle altså gå over seks måneder fra Amnesty International publiserte detaljer fra Saydnaya-fengslet utenfor Damaskus til det kom som en nyhet i media. Dette store fengslet administreres av den sikkerhetstjenestene til diktator Bashar Assad. Til tross for gjentatte russiske veto går det mot et tidspunkt der der den syriske presidenten og hans team blir trukket inn for internasjonale domstoler for massemyrderiene i Syria fra 2010 og frem til i dag. Bare siden i fjor høst er det drevet en form for krigføring mot sivile mål og områder i den store byen Aleppo som per definisjon sorterer under begrepet terrorisme. Fortsatt i 2017 fremstår Assad-regimet, Iran og Putin-Russland som de fremste garantister for Hezbollah-islamistenes våpenarsenaler i Libanon. Også dette et helt konsekvent tilsidesatt fenomen i våre hjemlige medier.

Roy Vega

7. februar 2017