Hamas-islamistene klare med nye raketter

Talsmenn for den israelske hæren sier nå at Hamas-islamistenes kampevne og rakettlagre snart er fullt på høyde med hva de hadde av potensialer før Gaza-krigen i 2014. Mens befolkningen i området ikke får normal tilgang på elektrisitet, har dårlig vannforsyning  og har vært utsatt for en angivelig blokade både fra Egypt og Israel – har de altså likevel klart å gjenreise sin militære slagkraft. 

Israelske sikkerhetsmyndigheter nedgraderer i følge Jerusalem Post analyser som går på Hamas-islamistenes nye potensialer.  Likevel tror ledelsen i IDF ikke at Hamas nødvendigvis er ute etter en ny krig nå. Men det kan ha kommet påtrykk fra bakmenn og Gazas arabiske “giverland”. Bakmenn kan ha krevd at rakettene Hamas har mottatt må brukes. Krigen i 2014 ble dermed en kalkulert affære fra begge sider: Gazas politiske ledelse ønsker kanskje ikke å bli utslettet, men må holde det gående lenge nok å være troverdige i forhold til land som Qatar, som i vesentlig grad før krigen i 2014 – og også nå – betaler mye av Hamas sine utgifter. Dette som en tillegg til alle milliardene i bistandsmidler som stadig kommer inn i Gaza fra EU-land.

Israel kan slå til igjen

Israel på sin side har ikke noe ønske om å utslette Gaza, men gjør det som måtte være nødvendig for å stoppe rakettene. Regjeringen i Jerusalem ventet i tre uker i 2014, mens rakettene regnet fra Gaza døgnet rundt – før israelske bakkestyrker endelig ble satt inn. De hadde i det lengste håpet å slippe bakkekrig, men måtte til slutt iverksette, da luftangrep ikke var nok til å stoppe Hamas, som helt konsekvent bruker sivile og sivil bebyggelse som skjold og dekning. Israelere kan ikke av den grunn sitte med fingrene i ørene i bomberom år etter år.

Qatar, som norske medier ikke skriver noe om i sammenhengen, fortsetter bare å overføre enorme pengesummer til Hamas. Det siste utspillet derfra er at de vil betale diesel-regningen til kraftverket i Gaza, så befolkningen kan få strøm mer enn 4 timer i døgnet. Dette basert på diesel-olje som velvilligst fortsatt blir levert fra Israel.

Dersom det nå skulle komme nok en runde med raketter fra Hamas-islamistene i Gaza inn i Israel, er det mulig at et israelsk mot-angrep ikke innebærer noen tilbaketrekking: Israel kan velge å ta tilbake kontrollen over Gaza. Eksperimentet med selvstyre i dette “Mini-Palestina” har overhodet ikke fungert ett eneste år siden 2005. Dette inngir også et veldig dårlig eksempel og signal overfor dem som har trodd det er mulig å etablere en 23. arabisk stat over Judea og Samaria.

Roy Otto Dyrlie

1. februar 2017