Rykteflom: “Bashar Assad har fått hjerneslag”

Den franske avisen Le Point er blant de mediene som mest detaljert har lagt ut informasjon fra den stadig pågående rykteflommen om den syriske diktatoren Bachar Assads helsetilstand: – Assad er drept av sin personlige, iranske livvakt, Mehdi al-Yaacoubi. Den syriske lederen ble skutt i hodet.

Den Assad-vennlige libanesiske avisen Al Mustaqbal har 28. januar sitert “pålitelige kilder” som kunne fortelle at Assad har hatt hjerneslag og befinner seg på sykehus i Damaskus. Denne nyheten ble senere fjernet fra samme avis. Men ryktene fortsetter, og gir en merkelige atmosfære, ikke minst i Syria og Libanon. Etter tre dager svirrer ryktene om Assads sykdom og død fortsatt.

Rykter er en del av hverdagen i land uten ytringsfrihet, og ikke minst i arabiske land. Etter hvert lærer man seg til å sortere hva som mangler substans og hva det kan være noe hold i. Og siden ryktene om Assads helsetilstand bare fortsetter å rulle etter tre dager er det grunn til å følge med. Spenningen i landet er konstant. Flere av Assads nærmeste medarbeidere har noe å tjene på å sette diktatoren ut av funksjon. Dersom det nå skulle vise seg å være noe hold i ryktene om Assads helsetilstand vil vi nok snart få bekreftet akkurat det.