Holocaust-smykke utløser jakt på Karoline Cohn

Hun var trolig 12-13 år da hun ankom konsentrasjonsleiren og dødsleiren Sobibor i Polen, Karoline Cohn. Hun hadde med seg ett eller flere smykker som på ett eller annet vis ble gjemt, eller som rett og slett falt ned og ble liggende under gulvet i den grusomme konsentrasjonsleiren, før eller samtidig med at nettopp denne jenta – sammen med andre – ble hentet til gasskammeret.

Ett bestemt smykke, som nå er avbildet i en rekke israelske medier, gjør sterkt inntrykk: “Mazal Tov” kan tydelig leses på hebraisk, og det betyr gratulerer. Datoen 2. juli 1929 sees også tydelig, over navnet “Frankfurt AM”. Den andre siden av smykket har en tydelig hebraisk bokstav som er et symbol for Gud, sammen med tre små David-stjerner.

Kan ha hatt kontakt med Anne Frank

Ut fra alder, geografi og andre funn som ble gjort samme sted kan det dreie seg om en bestemt jente som faktisk hadde kontakt med verdensberømte Anne Frank. Smykket det dreier seg om er nesten identisk med et smykke Anne Frank hadde. Noe som ikke akkurat gjør denne smykke-historien mindre.

Et team av forskere fra Israel, Nederland og Polen har i flere måneder drevet utgravinger i den polske dødsleiren Sobibor. Funn av flere smykker som kan knyttes til navngitte jødiske jenter vekker oppsikt. Ett av smykkene har fått spesiell oppmerksomhet, siden det inneholder det som trolig er en konkret fødselsdato.
Et team av forskere fra Israel, Nederland og Polen har i flere måneder drevet utgravinger i den polske dødsleiren Sobibor. Funn av flere smykker som kan knyttes til navngitte jødiske jenter vekker oppsikt. Ett av smykkene har fått spesiell oppmerksomhet, siden det inneholder det som trolig er en konkret fødselsdato. Navnet Karoline Kohn dukker opp i medier i en rekke land nå.

Det er Holocaust-senteret Yad Vashem i Jerusalem som nå presenterer informasjon om det spesielle smykkefunnet. Det er ventet at slektninger til Karoline Cohn kan dukke opp i løpet av de nærmeste dagene. Men det kan ta noe tid, da hele storfamilier som kjent ble borte i Holocaust. Men siden datoen 2. juli 1929 er med i bildet, blir oppgaven med å identifisere den jødiske jenta enklere. Stedet hvor smykket ble funnet skal være der jøder måtte kle av seg smykker og klær, umiddelbart før de gikk til gasskamrene i den polske dødsleiren.

Smykkene ble funnet av forskere fra Israel, Nederland og Polen, og det er ventet at det nå er flere med erfaringer og spisskompetanse knyttet til identitetsjakt på Holocaust-ofre – som nå kommer med i bestrebelsene på å få et tydeligere bilde av Karoline Cohn.

Roy Vega

16. januar 2017