Hovedkoret for russiske Røde Arme styrtet i Svartehavet

De 64 kor-medlemmene i Den Røde Arme’s hovedkor, “Alexandrov Ensemble”, var underveis til Syria for å delta i en storstilt nyttårsfeiring og markering av “den store russiske seieren i Aleppo”. Kl. 03.40 natt til 1. juledag – ikke lenge etter at det har tatt av fra OL-byen Sochi, styrtet det store passasjerflyet i Svartehavet. Flyet skulle etter planen ha landet på den russiske flybasen Khmeimim i Syria på morgenkvisten 1. juledag. Et stort team fra den russiske TV-stasjonene “Channel One Russia, NTV, og “Zvezda” var også ombord, sammen med offiserer og russiske kjendiser.

tupolev-svartehavet-a

Representanter fra det russiske forsvarsdepartementet, som var ansvarlig for transport og opplegg, befant seg også ombord i flyet, av typen Tupolev TU-154. Flyet var av eldre årgang og hadde registreringsnummer RA-85572. Passasjerflyet styrtet 19 minutter etter take-off.

Etter planen skulle arrangementene i Syria inngå i en serie av propaganda-sendinger på en rekke russiske TV-kanaler under den russiske nyttårsfeiringen. Slik ble det ikke. Alle de 92 personene ombord er antatt omkommet. Flyvraket skal befinne seg på ca. 60 meters dyp utenfor kysten av OL-byen Sochi i Svartehavet, og det skal allerede være funnet deler av flyet og døde i området. Manglende eller for overfladisk teknisk gjennomgang av flyet før avgang skal være en av årsakene til flystyrten. Flere fly av samme type har havarert i og utenfor Russland de siste årene. Ti av personene ombord var fra det russiske forsvaret, ni er russiske journalister; blant dem er to kjente journalister. Hele den delen av Den Røde Armes kor som turnerer utenlands har mistet livet. Dette utgjør ca. 35% av koret. Men blant dem som er omkommet er helt sentrale medlemmer som ikke uten videre kan erstattes på kort sikt. Det meste av 2017 vil gå med til å bygge opp koret igjen, og det vil ta enda lenger tid til det når det nivået koret var på før den dramatiske flystyrten. Siden det skulle gjøres en hel serie TV-opptak i Syria, beregnet på hjemmemarkedet, var en god del nøkkelpersonell i koret med på den fatale flyturen.

Alexandrov Ensemble er i Russland mest omtalt som “Den Røde Armes kor” – og kan sees under en fremføring HER.

Roy Vega

25. desember 2016