Beredskap: Israel sikter inn våpenbaser i Libanon og Syria

Det tetner stadig til med Hezbollah-baser i Sør-Libanon, samtidig som islamistene forsøker å få nye forsyninger inn fra mellomstasjoner i Syria. Nå har det israelske forsvaret begynt å rette mer konkret og synlig fokus på det hele. Nok en gang har Israel slått til mot det som trolig er/var en større base med rakettvåpen på vei fra Syria til Libanon, lagret på en militærflyplass vest i Damaskus. Samtidig offentliggjør det israelske forsvaret kart over tusenvis av Hezbollah-baser i det sørlige Libanon.

På syrisk side dreier det seg trolig om iranske mellomlagre for avanserte rakettvåpen og våpendeler på vei til Hezbollah, designet slik at stridshodene kan bære – eller allerede er forsynt med – kjemiske våpen. Om dette er tilfellet dreier det seg om en militær opptrapping fra Hezbollah-islamistenes side, som har Iran og Assad-regimet i Syria i ryggen. Men på israelsk side følger de åpenbart godt med.

Angrepet med raketter og/eller jagerfly

I tidligere morgentimer onsdag, mens det ennå var mørket, ble en militærflybase, Al Maza, angrepet av ukjente raketter og/eller jagerfly fra meget stor høyde over det vestlige Damaskus. Noe kom i alle fall susende ned fra skyene over den syriske hovedstaden og rammet flere hangarer som trolig, til onsdag morgen, var store mellomlagre for våpen, nettopp på denne militærbasen. Det meste i målområdet ble blåst vekk og totalødelagt i sterke drønn som fulgte tett etter hverandre og som kunne høres over det meste av Damaskus.

Spetakkelet på Al Maza-basen pågikk en stund: Det ble skutt med tungt artilleri i kjølvannet av angrepet, uvisst av hvilken grunn. Store mengder eksplosiver gikk åpenbart i lufta på flybasen, etter hvert i et voldsomt flammehav. Noen meldinger går på at det var fire kraftige raketter som hadde rammet basen, mens andre hevder det var jagerfly.

Israel slår ut Hezbollah-baser

Offisielt avstår militære talsmenn i Israel fra å kommentere det hele, og det var torsdag kveld faktisk fortsatt uklart hva det var som kom inn og slo ut det bestemte militæranlegget. Sikkert er det at det var noe som traff!

– Vi prioriterer beskyttelse av sikkerheten til våre borgere, forsvare vår suverenitet og vi prøver å hindre smugling av sofistikerte våpen, militært utstyr og masseødeleggelsesvåpen fra Syria til Hizbollah, uttalte forsvarsminister Avigdor Lieberman på et møte med EU ambassadører i Israel onsdag.
Med begrepet “masseødeleggelsesvåpen” ligger det i kortene at Israel først og fremst frykter lagrene med giftgass de vet fortsatt befinner seg ulike steder i Syria.

Det syriske regimet hadde tidligere onsdag beskyldt Israel for å bruke bakke-til-bakke raketter i angrepet mot nevnte militærbase i Damaskus. Ved gjentatte anledninger har Israel nå slått til mot konvoier og baser i Syria som etter alt å dømme er forsyninger til Hezbollah-islamister i Libanon.

I Israel begynner tålmodigheten knyttet til Hezbollah-raketter og tihørende logistikk å ta slutt: En nedgradert og nylig offentliggjort israelsk kartskisse  viser at Hezbollah-islamistene i Libanon nå har baser i over 200 byer og landsbyer. Kartet viser samtidig over 10.000 potensielle mål for israelske angrep over et større område – i tilfelle en ny krig skulle komme mot den shia-islamske militsen.

Norsk Norbatt-område fylles av Hezbollah? 

Tidligere var det 17 PLO-baser inne i UNIFILs mandatområde i det sørlige Libanon. Fra 1982 kom Hezbollah-islamister inn og krøp ned i hullene der PLO tidligere hadde holdt til. Uten at freden kom noe nærmere. Nå viser nye israelske militærkart at Hezbollah har baser og raketter i flere omrdåer nord for Metulah og Sheba farms. Igjen rettes det kritisk fokus mot FN. Hva er det egentlig FN ønsker å oppnå med et nærvær, så lenge Hezbollah-islamister bare for bygge opp kraftige militærbaser bak FN-soldatenes rygger?

Israelske TV, Kanal 2, bemerket i en kommentar til nevnte kart (se hovedbilde) at det har blitt vist til praktisk talt alle utenlandske diplomater på besøk i Israel, for å understreke poenget: Mens Hizbollah for tiden er tungt involvert i den syriske borgerkrigen, fortsetter de å ruste aggressivt opp til en ny konflikt med Israel, samtidig som de infiltrerer seg stadig dypere i sivilbefolkningen nær den israelske nordgrensen.

I forrige uke angrep også israelske jagerfly mål i Syria for første gang på tre måneder, og traff en av regimets militærbaser og en Hizbollah-konvoi på vei til Libanon, ifølge utenlandske medier.

– Israelsk etterretning fant, ser det ut for, en transport av avanserte våpen på vei til Hizbollah, og Israel besluttet så at dette ikke kom til å skje,” sier generalmajor Yaakov Amidror – den tidligere nasjonale sikkerhetsrådgiveren – til den israelske hærens radio.

– Dette dreier seg om  vår “røde linjer “, som vi har vedtatt, erklært og handlet på i det siste, uttalte Amidror.

I april avslørte statsminister Benjamin Netanyahu at Israel har gjennomført “dusinvis” av angrep på våpentransporter fra Syria, og lovet at de vil fortsette å målrette slike angrep på smugling av avanserte våpen fra Syria inn i Libanon.

Roy Otto Dyrli, Israel

8. desember 2016