Derfor flagget PLO på halv stang da Castro døde

Siste uke har vært begivenhetsrik. Fidel Castro, en av Fatah og PLO’s støttespillere igjennom over 50 år døde. Ramallah ble det i den anledning flagget på halv stang. Det hadde de god grunn til, skrev Caroline Glick i Jerusalem Post mandag, og fortalte hele historien om hvordan regimet i Moskva systematisk infiltrerte PLO, som på 60- og 70-tallet også fikk trent terrorister på Cuba. Kommunister fra en rekke vest-europeiske land ble trente i PLO-leire.

50 år etter etter den russiske rollen som støtte og pådriver bak terrornettverkene i Vesten, og nær sagt det meste av krigføring i Midt-Østen, har mange glemt historikken i dette bildet. Vi har også lett for å glemme at en mann som på 80-tallet befant seg bak sentrale sovjet-russiske operatører i Midtøsten, i dag sitter på ministernivå i Russland: Mikhail Bogdanov, som i dag Russlands viseutenriksminister, var i to perioder i Damaskus, i 1983-89 og 1991-94.  Han skal i denne perioden blant annet ha hatt Mahmoud Abbas som agent under kodenavnet “Krotov”, eller på norsk – “Mulvarpen”.

Arafats dominerende fraksjon i PLO har også smuglet våpen med skip til IRA i Nord-Irland, og Arafat selv drev på Moskvas vegne aktiv desinformasjon og påvirkning av det nye lederskapet i Iran, etter den islamistiske revolten der i 1979. Da fikk PLO slagordet, “Iran i dag, i morgen Palestina!”. I Mitrokhin-arkivet finnes Arafat igjen som påvirkningsagent overfor Ayatollah Khomeini i 1979, i det Arafat ved flere anledninger leverte fra seg forfalskede dokumenter fra KGB til Khomeini, i den hensikt å sverte USA optimalt. Yassir Arafats tidlige mentor, diktator Gamal Abdul Nasser tok Arafat med seg til Moskva to ganger, henholdsvis i 1968 og 1970. Da hadde Arafat kodenavnet “Abo Mushin” og reiste på egyptisk pass, siden han var egypter. Arafats design er en slags Midtøsten-variant av Che Guevara. På linje med Moskva- og Cuba-støttede  “frigjøringsorganisasjoner” i Latin-Amerika hadde også PLO en sterk anti-vestlig og anti-demokratisk brodd, og befant seg klart på Sovjet-Russlands banehalvdel under den kalde krigen. En rekke anti-vestlige frigjøringsorganisasjoner hadde adresser i den egyptiske hovedstaden, Kairo, i siste halvdel av 1960-årene. Dette gjaldt også Fatah/PLO.

Oslo-kanalen med impulser fra øst?

Historikeren Roy Vega var den første i Norge som etter gjentatte besøk i russiske arkiv kunne påvise og dokumentere Moskva’s og det hemmelige, russiske politiet KGBs innflytelse bak kulissene, konkret inn mot PLOs ulike fraksjoner, og helt inn på Yassir Arafats kontor.  Dette inkluderte PLO-leder Arafats personlige sekretær og fremste rådgiver. Ut fra dette ble så “Oslo-kanalen” problematisert, da KGB over en nokså lang periode synes å ha operert i begge ender av denne kanalen, både fra Oslo, Beirut og Damaskus. KGB-avhoppere i London bekreftet forbindelsene, og har tidligere navngitt både Thorbjørn Jagland, Terje Rød Larsen og Thorvald Stoltenberg i sakens anledning. Oslo-avtalen har preg av et tidlig synopsis som ble utarbeidet i 1974, kalt Fatahs “Faseprogram” (Phase program), der Israel skal inntas bit for bit.

Den russiske innflytelsen på terrorskoleringen som pågikk i lukkede PLO-leire gjennom 1970- og 1980-årene var reell. Fra Skandinavia var treningen skiftevis organisert fra Stockholm og Oslo/Østlandet.

Mahmoud Abbas gjenvalgt som leder

Fatah holdt denne uka sin første konferanse siden 2009, og gjenvalgte like gjerne den aldrende Mahmoud Abbas som Fatah- og PLO-leder – uten motkandidat. Rett og slett fordi en annen kandidat kunne utløse et svare spetakkel i PLOs organisasjon. Rivalene står i kø, og har begynt å melde seg. Til valgmøtet i Fatah kom også representanter for Islamsk Jihad, Hamas og selvfølgelig PLO. At Abbas i september i år ble avslørt som tidligere KGB-agent under sin tidligere virksomhet i Syria, helt ut til 1990-årene, fikk ingen innflytelse på valget.

Helt etter programmet holdt så Abbas onsdag en uforsonlig tale mot Israel. New York Times skrev om dette.
Ikke å undres på at Israels energiminister Yuval Steinit gikk ut etter møtet og sa at Abbas var Israels verste fiende igjennom tidene. Til og med verre en Arafat.

Abbas snakker om å stoppe hans anerkjennelse av Israel, men i dette ligger et like sentralt som avglemt poeng: Abbas har aldri akseptert Israel, langt mindre anerkjent Israels rett til å eksistere. Dette er et av hovedproblemene knyttet til fredsforhandlingene soim har pågått. Den dag i dag avviser altså Abbas Israels rett til å eksistere. – Vi må ikke lure oss selv. I Abbas ideologi er fiende nummer én selve eksistensen av Israel. Enda mer enn for Arafat, undertrekte energiminister Yuval Steinit.

Roy Otto Dyrli, Israel

2. desember 2016