“Glasshuset”: Hemmelig iransk kommandosenter i Syria

I følge britiske Mailonline.com har Iran fått etablert et gigantisk kommandosenter nær flyplassen i Damaskus, der de omfattende iranske operasjonene i Syria nå ledes og koordineres. (Se faksimile over). Det store kommandosentret er påkostet milliarder av dollar i en gradvis oppbygging siden 2011, og det skal også befinne seg en stor enhet for etterretningsvirksomhet ved dette sentret.

I en meget stor bygning på ca. 180 rom, som befinner seg nær en av flystripene på den Internasjonal flyplassen i Damaskus, skal Iran styre det meste av sitt omfattende apparat i Syria. Flystripen som går forbi bygningen har kallenavnet “Muhammed Ali”. Slik bygningen og flystripen er utformet blir det lett og raskt for iranske militærledere å motta nødvendig støtte fra spesialenheter, og samtidig få inn nødvendig utstyr og penger(!) – om Damaskus plutselig en dag skulle falle i hendene på andre enn diktator Bachar Assad. Opp til 1000 personer skal arbeide i den store bygningen, hvor en betydelig del befinner seg under jorden.

60 000 iranske soldater i Syria?

Iran er Assad-regimets fremste allierte i Syria, etter Putin-Russland. Det hevdes i en stort oppslått artikkel i Mailonline at det nå kan være så mye som 60 000 soldater under Irans kommando, inklusive spesialstyrker og etterretningspersonell i Syria. Antallet virker unektelig høyt, i forhold til de vestlige estimatene på ca. 16 000 mann. Slike sprikende tall vil imidlertid utløse nye analyser og estimater i tiden som kommer. Det er fra før av kjent at Iran også har store shiamuslimske styrker fra Irak under sin kommando i Syria. Antallet er uklart.

Om det er så mye som 60 000 shiamuslimske soldater som kjemper på Assads side i Syria er det 15 000 mer enn det Storbritannia stilte med i Irak-krigen i 2003.

– Vestlige land kan ha undervurdert Irans reelle nærvær i dagens Syria, forteller en av etterretningskildene til Mailonline, som befinner seg blant opprørerne i Syria. Iran skal ha spent milliarder av dollar på våpen og utstyr til den iranske hæren.

Russisk etterretningsavdeling ikke langt fra Golan

Da syriske opprørere inntok en forlatt syrisk base ved den strategiske byen Daara, ikke så langt fra Golan, i 2014, ble det funnet klare indikasjoner på at russiske spesialstyrker og den militære russiske etterretningstjenesten GRU hadde hatt tilhold i omårdet. På YouTube finnes en video som klart indikerer at militær russisk etterretning har hatt tilhold ved Daara. Dette innslaget kan sees ved å trykke her.

Det mest interessante i nevnte artikkel i MailOnline er opplysningene knyttet til en bestemt bygning ved den internasjonale flyplassen i Damaskus, kalt “Glasshuset”, som skal tjene som et meget stort hovedkvarter for iranerne i Syria. Dette kommansosentret fremstår som svært stort, og – om opplysningene er riktige – betyr det at det iranske nærværet i Syria har betydelig mer omfang enn det som har kommet frem i media til nå. Hezbollah skal ha 10 000 fra sin milits til støtte for Assad i Syria. Også disse styrkene inngår i stor grad i kommansosystemet til iranerne og kan i realiteten betraktes som en milits i hendene på det iranske lederskapet i dag, i følge det israelske, militære talsmenn tidligere har uttalt.

Russisk flystøtte styrker Assad

Totalt sett er Assad-regimet nå kommet mer på offensiven, etter at Putin-Russland har gått inn med betydelig flystøtte via en ny russisk hovedbase like sør for kystbyen Latakia. De syriske flystyrkene har slått ned på opposisjonsstyrker flere steder i Syria, og fått frigitt betydelige operative ressurser for Assads hær.

Det er blant annet den iranske opposisjonsgruppen The National Council of Resistance of Iran (NCRI) som har bidratt med opplysninger til artikkelen i MailOnline. Informasjon fra NCRI har ikke alltid vist seg å være helt presise. Artikklen og endel av dens kildemateriale er også gjengitt i IsraelDefence, noe som øker troverdigheten. Kamal Alam, en forsker ved Royal United Services Institute (RUSI), hevder at den oppsiktsvekkende lekkasjen om det store iranske kommandosentret i Damaskus virker “veldig plausibel”. Uansett kan det nå se ut til at Vesten har undervurdert det iranske nærværet i dagens Syria.

Les mer: http://www.dailymail.co.uk/news/article-3718583/Leaked-intelligence-dossier-reveals-location-secret-Iranian-spymasters-HQ-Syria-codenamed-GLASSHOUSE-Iran-fighters-ground-Assad.html#ixzz4LIh15tBN

Artikkel om samme sak i Israel Defence: http://www.israeldefense.co.il/en/content/inside-glasshouse-how-iran-running-war-syria

R.Vega

 

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *